Thursday, November 5, 2015

Vejce ve Výživě Psů a Koček - Bílek, Skořápky a Blány

Dnešní článek je inspirován dotazy a zájmem majitelů psů a koček, kteří reagovali na můj příspěvek o vhodnosti přidávání syrových vajec do jídelníčku zvířat, který jsem zveřejnila ve své přírodní poradně pro zvířata.

Není to článek, pojednávající celkově o vejcích a jejich složení a přínosu ve výživě psů a koček, ale je zaměřen především na bílek a skořápky, ke kterým se vážou mnohé diskuze, dohady, skutečnosti, ale i mýty.

JAK JE TO S BÍLKEM?


Faktem je, že vaječný bílek obsahuje inhibitor jednoho z B vitaminů (biotinu), který se nazývá avidin. 

Celkově jsou případy deficitu biotinu velice ojedinělé, protože je obsažen v mnoha potravinách/surovinách. 
Aby došlo k deficitu bitoinu u psa či kočky z důvodu krmení syrových vaječných bílků, museli by jimi být krmeni v obrovském množství. Pravidelné krmení celých syrových vajec, ideálně 2-3x týdně není počítáno jako nadměrné množství, které by mělo vliv na odbourání a následý vznik deficitu biotinu. 



Vaječné žloutky jsou naopak na biotin velice bohaté, a proto se doporučuje zkrmovat syrová vejce CELÁ, jelikož tak dosáhneme působení synergie živin a tudíž jejich maximálního využití a vstřebatelnosti, a zároveň předejdeme možnému vzniku problémů.



Další "negativum” syrových bílků, o kterém jste možná slyšeli, je obsah inhibitorů enzymů, které opět při zkrmování velkým množstvím vajec (respective bílků) mohou narušovat trávení. 
Pokud, ale přidáváme do jídelníčku několik vajec za týden, a nevykazuje-li Váš pes žádné trávicí potíže, je vše naprosto v pořádku.



Z těchto dvou hlavních důvodů někteří poradci výživy zvířat doporučují bílky vařit, ale dochází tak ke zbytečné ztrátě mnoha důležitých živin a hodnot, které bílky obsahují. 



VAJEČNÉ SKOŘÁPKY

Skořápky jsou vynikajícím zdrojem vápníku!
Do nedávna se tradovalo, a některé zdroje stale ještě uvádí, že vaječné skořápky nejsou pro psy a kočky nijak přínosné, a že obsažený vápník nelze použít jako náhradu za vápník z kostí, např. v případě, že pes nemůže z nějakého důvodu jíst kosti, je po operaci žaludku či střev, nebo se jeho majtel kostí obává či teprve se syrovou stravou začíná.

Opak je však pravdou.
Vaječnou skořápku tvoří z 94% uhličitan vápenatý, dale 1% fosforečnanu vápenatého, 1% uhličitanu hořečnatého a 4% organické hmoty.
Polovina čajové lžičky mletých vaječných skořápek nabízí kolem 2750mg uhličitanu vápenatého, z nejž je k dispozici zhruba až 1100mg elementárního vápníku.

Já osobně doporučuji mnoha svým klientům (a sama používám pro naší smečku) sbírat vaječné skořápky z vajec použitých v domácnosti, zhruba jednou týdně, kdy už stihly oschnout, je namlýt (ideální je např. Zepter mixer, ale stejně účinný je i mlýnek na kávu, případně hmoždíř). 

Ty jsou pak ideálním doplňkem výživy (a zdrojem vápníku) především v případech jako:
  • malá a mini plemena, kde je starch podávat kosti
  • celkově má-li majitel starch krmit kostmi
  • nelze-li podávat kosti z důvodu operace, atd.
  • pes odmítá jíst kosti
  • při přechodu z komerční granulované stravy na přirozenou stravu, v počátečních fázích
  • při zkrmování vysokého množství svaloviny a koncentrovaných bílkovin z masových zdrojů, kde je vysoký obsah fosforu
  • při regeneraci po fraktuře kosti
  • při jakýchkoli zvýšených potřebách vápníku


VSTŘEBATELNOST VÁPNÍKU ZE SKOŘÁPEK


Dodnes některé směry ve výživě syrovou stravou a někteří poradci výživy tvrdí, že skořápky musí být zakapané citronovou štávou, aby obsažený vápník byl pro organismus vstřebatelný.

Nové výzkumy a výsledky však toto vyvracejí a je prokázáno, že vápník z namletých či na jemno rozdrcených skořápek je dostatečně vstřebatelný. 



“POKLADY” SKRYTÉ VE VAJEČNÝCH BLÁNÁCH
Vaječné skořápky však mají ještě jeden skvělý přínos pro zdraví zvířat, který se skrývá v blánách, které skořápku zevnitř lemují.
Mezi tyto “poklady” patří například kolagen, glykosaminoglykany (které běžně známe hlavně ze zdrojů jako jsou mořští korýši a měkýši) a které jsou špičkovou kloubní výživou, a dále také elastin a další proteiny a aminokyseliny, s velkým vlivem na zdraví srdce a posilující imunitní system.


Takže, abych to vše shrnula: 

- Vejce se nebojte zařadit do jídelníčku vašeho psa či kočky.
- Používejte celá syrová vejce a skořápky ideálně rozemelte na drobno.
- Vajíčka podávejte 2-3x týdně.

No comments: